Rissoto bianco (pravé italské rizoto)
Potřebné ingredience
Litr vývaru (kuřecího nebo zeleninového) stačí z kostky 2 lžíce oliv. oleje Velká cibule nasekaná na jemno 2 stroužky česneku, nasekané najemno ½ řapíkatého celeru, nasekaného najemno 600g rýže arborio, žádné jiné 4dl bílého vína Sůl, pepř (může být i bílý) Máslo cca 70g, parmazán na jemno nastrouhaný cca 100g
Postup přípravy
Fáze 2: Rýže se začne malinko smažit. Stále mícháme. Asi po minutě bude už trochu průsvitná. Přidáme víno a pořád mícháme.
Fáze 3: Jakmile rýže vsákne všechno víno, přidáme první naběračku horkého vývaru a větší špetku soli. Ztlumíme plamen, rýže se musí jen táhnout, nesmí vařit moc prudce jen tak probublávat. Postupně přidáváme vývar, po naběračkách, mícháme a masírujeme rýži, aby pustila škrob. Než přidáme další naběračku, necháme tu předchozí vsáknout do rýže. Kdyby došel vývar nic se neděje, stačí i horká voda. Až to bude dochutíme ještě solí a pepřem.
Fáze 4: Hrnec stáhneme z plotny přidáme parmazám a kousek másla. Dobře zamícháme. Hrnec zakryjeme poklicí a necháme stát cca 2 minuty.
Okamžitě jíst!!
Já jsem udělala ještě kuřecí kousky a teplou zeleninu, super bude třeba i listový špenát, nebo co máte rádi, je to na vás:-)
PS pokud si to chcete udělat dopředu, udělejte do fáze než je skoro uvařená rýže. Odstavte to a pak to podle potřeby dodělejte. Když to uděláte komplet nebude to nikdy ohřáté ono.
Rýži vařte vždy al dente, nikdy nerozvařit.
Chcete opravdu smazat recept?
Rýže ARBORIO
Nasekaná zelenina
Vývar
Nasypeme rýží a restujeme (fáze 1 až 2)
Nalejeme víno (fáze 2-3)
Masíčko...
Zelenina (já používám FINDUS - je super!!)
Hotové rizoto
Dobrou chuť:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé